Av alle hobbyer i verden, lurer du kanskje på hvorfor du bør begynne med fuglekikking. En av årsakene er at dette er en hobby som krever lite, og du kan faktisk starte uansett hvor du bor. Fuglekikking kan være så sosialt som du vil, og det kan også hjelpe deg med å komme deg ut i frisk luft.
Hvilke fugler kan du se på?
Mange forbinder fuglekikking med eksperter som leter etter sjeldne fugler, men du trenger slett ikke å lete etter uvanlige fugler for å drive med fuglekikking. Det enkleste er rett og slett å begynne med å se på fuglene utenfor ditt eget vindu. For selv hverdagslige spurver og skjærer kan være veldig spennende når du ser nærmere på dem, og kanskje oppdager mer om livene deres. Vær forsiktig slik at du ikke forstyrrer fuglene i hekketiden. Noen fugler kan forlate egg og unger dersom de føler seg utrygge på hekkeplassen sin. Det kan føre til at de små fugleungene dør. Skal du se på fuglene under hekkeperioden, kan du lage en fuglekasse med kamera inni.
Nybegynnertips
Som ny fuglekikker trenger du faktisk ganske lite. Start med en kikkert og en fuglebok. Alternativt kan du bruke nettet til å finne ut hvilke fugler du ser. En god stol på terrassen er fint for nybegynneren, og bortsett fra det, trenger du bare en god dose tålmodighet. Fuglekikking i nærområdet er veldig rimelig og enkelt, og, ja, det finnes fugler overalt, selv midt i byen. Folk flest legger bare sjelden merke til dem.
Utvid etter hvert
Hvis du oppdager at du liker fuglekikking, er det enkelt å utvide området ditt og kjøpe inn mer utstyr senere. Du kan for eksempel kjøpe et kamera, og en kikkert med stativ. For å finne nye fuglearter, bør du oppsøke nye områder, for eksempel en park, en innsjø eller et våtmarksområde. Det er også mange fugler i blandingsskog og på fjellet, men det er en fordel å være litt kjent for å vite hvor de fleste fuglene holder til. Noen fuglekikkere leter etter bestemte fuglearter, og da er det enda viktigere å vite nøyaktig hvor disse artene trives.
Meld deg inn i en fuglekikkerklubb
Det finnes mange fuglekikkerklubber og ornitologiske foreninger landet rundt. Her kan du møte andre fuglekikkere og lære av dem. Dette er det perfekte stedet å få gode tips for nybegynnere. Du finner også egne nettsider for fuglekikkere på ulike sosiale medier. Der deles det tips og informasjon om hvor det er spennende fugler. Dukker det opp en sjelden fuglegjest et sted i landet, tar det som regel ikke lang tid før fuglekikkere fra hele landet flokker til for å se på fuglen. Denne typen informasjon spres på nettet og via mobil, så her gjelder det å være på innsiden av en gruppe for å få med seg hva som skjer. En annen fordel med å være i en klubb eller forening, er at du kan være med andre på tur, og du kan få hjelp til å finne ut hvilke fugler du har tatt bilder av, dersom du er i tvil.
Leave a Reply